Protikvasinková, protiplísňová dieta

Účinným opatřením před rozšířením plísňové infekce ve vašem organismu je dieta. V této souvislosti mluvíme především o kvasinkách – candida albicans. Přítomnost kvasinek v organismu se projevuje vaginální mykózou, trávícími problémy nebo onemocněním kůže.

Tato infekce je spojena s výtoky, svěděním a pálením. Na pokožce se v jejím důsledku mohou tvořit lupy a šupinky. Nehty jsou deformované, křehké a mají žlutavý nádech. Jak se kvasinek nadobro zbavit? Když nepomáhají masti a tablety, vyzkoušejte protikvasinkovou dietu. Ta rozhodně nesleduje redukci váhy, pouze z jídelníčku vyřazuje potraviny, které pro kvasinky představují živnou půdu.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku

Zelenina

Protikvasinková dieta je založena především na konzumaci zeleniny. Obecně by ji každý z nás měl denně sníst alespoň 500 gramů. Při protikvasinkové dietě nemusíte tento příjem nijak navyšovat. Zeleninu můžete konzumovat k obědu, ke svačině i k večeři. Na jaké druhy se zaměřit? Vhodné je kysané zelí, brokolice, kedlubny, okurky, papriky, rajčata, špenát, křen, česnek, cibule nebo cuketa.

Zeleninu můžete jíst syrovou nebo uvařenou v páře. Pro vysoký obsah vlákniny se doporučují také houby. Ovoce však zařaďte v omezeném množství – zapomeňte například na příliš sladké banány, raději si dejte grapefruit, švestky nebo rybíz.

Mléčné výrobky

Do svého jídelníčku určitě zařaďte zakysané mléčné výrobky. Stačí jedna až dvě porce denně. Výborný je bílý jogurt, který je bohatý na laktobacily (tyto bakterie pomáhají v těle obnovit přirozenou mikroflóru), dále tvaroh, podmáslí nebo kefír.

Celozrnné potraviny

Celozrnné potraviny jsou bohaté na vlákninu a na mnohem déle zasytí než ty z bílé mouky. Při protikvasinkové dietě vsaďte na přílohy ve formě celozrnného pečiva, celozrnné rýže a těstovin, jáhel nebo pohanky.

Maso a další živočišné výrobky

Z masných produktů se doporučuje jíst především kuřecí, hovězí nebo skopové maso a drůbeží nebo telecí játra. Žádná omezení se nekladou ani u ryb. Vhodné jsou rovněž vejce.

Jaké potraviny vynechat

Cukr, bílá mouka, ztužené tuky

Zapomeňte na všechny sladkosti, které jsou plné cukru, bílé mouky a ztužených tuků. Ani jedno nedělá vašemu organismu dobře. Vyřaďte sušenky, oplatky, čokolády. Nevhodné je jakékoliv slazení, nejen běžným rafinovaným cukrem, ale také třtinovým cukrem, medem nebo různými sirupy. Vyhněte se také zmrzlině, koláčům nebo buchtám.

Mléčné výrobky

Z mléčných výrobků se nedoporučuje především kravské mléko, sladká a zakysaná smetana. Nejsou vhodné ani plísňové nebo zrající sýry.

Maso a uzeniny

Při protikvasinkové dietě se příliš nedoporučuje vepřové maso. Nevhodné jsou také uzeniny ve formě salámů, párků, šunky nebo slaniny. Vyhněte se i fast foodům, které používají nejrůznější dochucovadla a zálivky.

Pitný režim

Při protikvasinkové dietě nezanedbávejte ani pitný režim. Založte jej především na neperlivých a neslazených vodách nebo čajích (bylinkových, zelených, ovocných). Nevhodné jsou slazené nápoje, káva, kupované doslazované džusy nebo alkoholické nápoje.

Další články z rubriky

Štítky: , , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>